Det finns lagar som får oss att skaka på huvudet och fråga oss: ”Hur kom det här ens till?” Sverige har en del regler som verkar helt orimliga och som kanske borde försvinna. Många av dessa har en historia som går långt tillbaka, men vissa är så absurda att de knappt känns verkliga. Här tittar vi närmare på några av de konstigaste svenska lagarna.
Förbudet mot att flytta stenhögar
En sten här, en sten där – plötsligt har du skapat en biotopskyddad stenhög. För en lantbrukare som vill förbättra sin åker genom att rensa bort stenar kan det sluta med att han skapar ett skyddsområde av misstag. Efter bara ett år räknas högen som ett fornminne och får inte röras. Resultatet? Jordbrukare som tvingas planera sitt arbete efter regler som inte ens fanns från början.
Dansa inte utan tillstånd
Tro det eller ej, men fram till nyligen var det olagligt att spontandansa utan tillstånd. Om du befann dig på en restaurang med alkoholtillstånd och plötsligt fick feeling, kunde det faktiskt vara ett brott. Trots att lagen luckrats upp, krävs det fortfarande en anmälan om danstillställning till polisen. Så dansa försiktigt – du vet aldrig när reglerna förändras igen.
Att fota offentlig konst kan vara olagligt
Går du förbi en fin staty i en park och vill dela bilden på sociala medier? Då kan du ha brutit mot lagen. Offentlig konst omfattas av upphovsrätt, vilket innebär att bilder på skulpturer och konstverk i det offentliga rummet inte får spridas digitalt utan tillstånd. Vill du däremot skicka bilden som ett vykort till en vän? Helt lagligt!
Kompostera – men inte utan att anmäla det
Att bry sig om miljön och minska matavfall genom att kompostera är väl en bra sak? Tydligen inte, för i Sverige är du skyldig att anmäla din kompost till kommunen – och betala för det. Inspektioner görs sällan, men avgiften består. Det spelar ingen roll om din kompost är korrekt skött och luktfri, byråkratin kräver sin del.
Solskatt – när du får betala för att vara miljövänlig
Att investera i solpaneler för att producera sin egen el borde väl vara uppmuntrat? Men i Sverige kan du bli beskattad för att du producerar ”för mycket” el, även om du använder allting själv. Det har lett till att många installatörer väljer att endast täcka halva taket med solceller, trots att hela ytan hade kunnat användas.
Kassettbandsavgiften lever kvar
För decennier sedan infördes en avgift på kassettband för att artister skulle kompenseras för förlorade intäkter när folk spelade in musik från radion. Problemet? Avgiften finns kvar idag och gäller på moderna lagringsenheter som hårddiskar och USB-minnen, trots att musikstreaming har tagit över marknaden.
Flipperspelslagen och kravet på kvitto
Har du spelat flipper på en gammal arkadhall? Då kanske du inte visste att varje maskin enligt lag ska kunna skriva ut ett kvitto. Problemet? Det finns inga flipperspel i världen som har den funktionen. Det här är en regel som skapats utan att någon faktiskt har tänkt på hur branschen fungerar.
Kravet på mat vid alkoholservering
Vill du ta en öl på en restaurang? Då måste det finnas mat tillgängligt. Och vi snackar inte bara chips och jordnötter – det krävs ordentliga rätter för att uppfylla lagen. Smörgåsar och varmkorv är inte tillräckligt. Regeln kom till för att minska alkoholkonsumtionen, men i praktiken gör den det bara svårare för små verksamheter.
Tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp
Många svenskar har egen brunn och avloppssystem, men kommuner har rätt att tvinga fastighetsägare att ansluta sig till det kommunala nätet – oavsett om det behövs eller inte. Prislappen? Hundratusentals kronor. Att säga nej är inget alternativ.
Import av begagnad elektronik blir dyrt
Vill du importera en begagnad dator? Då kan du behöva betala full kemikalieskatt, trots att produkten redan använts och inte bidrar till ny kemikalieanvändning. Detta strider mot idén om återanvändning och cirkulär ekonomi.
Dessa är bara några exempel på konstiga lagar i Sverige, och det finns många fler.